Seto sõir
Sõir on traditsiooniline laagerdumata kohupiimajuust, mida tuntakse ennekõike ajaloolisel Võrumaal ja Setomaal. Toote koostisained on piim, kohupiim, munad, või, köömned ja sool ning järeltöötlus võib hõlmata ka küpsetamist. Sõira tegemise komme ning oskused kui osa Vana-Võromaa ja Setomaa kultuuripärandist on 2010. aastal kantud ka Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse.
„Sõir“ sai lõplikult registreeritud Euroopa Liidu geograafilise tähisena juunis 2021.
1l lahjat piima
1kg kohupiima
5 muna
100g võid
köömned, 2tl soola
Pane piim pliidile. Kui piim on just keema tõusmas pane kohupiim piima sisse . Puulusikaga pidevalt segades, kuumuta tasasel tulel, kuni eraldub vadak (piim muutub läbipaistvaks ja rohekaks) . Saadud mass pane sõelale ja vadak nõrgub välja. Sulata potipõhjas või, lisa köömned, kohupiim ja siis lahti klopitud munad, kuhu on lisatud sool. Sega puulusikaga terve aeg kuni tekib kleepuv mass. Süüa saab soojalt serveerides moosiga või pane vormi ning külmikusse.
Seto Kuningriigipäeval valitakse igal aastal sõira meister. Setomaal saab ettetellimisel osaleda sõira õpitubades.