Kostipäävä paremba’ pala’
Setomaa Kostipäiv toimub augustis.
Kostipäiv toimub igal aastal augustikuu nädalavahetusel. Kuue aasta vältel on selles osalenud ligi 50 kohvikut 35 külas. Kaante vahele on saanud retseptid kohvikutelt, mis olid külalistele avatud aastatel 2013-2017. Kokku 176 leheküljelises raamatus 57 retsepti, 31 kohvikust. Retseptidest peaaegu pooled on tähistatud sildiga “Seto Küük”. Nende puhul on raamatu kolleegium kokku leppinud, et tegemist on seto traditsioonilise toiduga, kuigi sellise piiri tõmbamine polegi nii lihtne.
Lisaks retseptidele on raamatus lood seto toidukultuurist, tavadest ja tänastest suundmustest. Nii saab lugeja laiema ülevaate Setomaast ja kohalikust toidust. Kokku on 14 erinevat lugu, näiteks seto toidukultuur, paasturoad, ahjuroad, tatar, seened, kalaroad jne. Kostipäeva kohvikuid tutvustatakse igal aastal Seto Külävüü turismimarsruudi abil. See lookleb enam kui 100 km pikkuses külast külla, Võõpsust Luhamaani. Raamatus “Kostipäävä paremba’ pala’” on kohvikud ja nende retseptid esitletud marsruudi alusel, jagatuna nelja piirkonda. Iga piirkond on omanäoline ja teistest erinev. Toidutüüpide järgi leiab retseptid raamatu lõpus registris.
Raamat on saadaval Setomaa turismiinfopunktis (Värska), Setomaa muuseumites, Seto Kaubamajas ja Apollos.
Lisainfo:
Ülle Pärnoja, raamatu projektijuht, +372 513 1366, ylle@setomaa.ee
MTÜ Setomaa Turism, +372 56821268, turism@setomaa.ee